fotograf heidi dokter

View Original

3 enkle fototips for bedre landskapsbilder!

Om du er av dem som liker å ta med kamera på tur så har du sikkert opplevd at det kan være litt tilfeldig om du kommer hjem med et blinkskudd eller ikke. Da er det greit å ha noen ting i bakhodet før du trasker av gårde.

Fototips 1:

Tenk over når på dagen du legger i vei. Er det sol vil du fort oppdage at bildene kan bli litt kjedelige midt på dagen. Prøv deg heller med en morgen- eller kvelds tur for å få det lavtliggende og gule morgen- og kveldslyset. Og er du heldig får du morgendisen eller tåka. Det lønner seg å ha gått turen før slik at du vet hvordan lyset treffer i løpet av dagen.

Fototips 2:

Vær bevisst retningen lyset kommer fra. Den vanlige måten å ta et naturbilde på er å ha sola bak seg. Da blir himmelen blå om det er midt på dagen og alle detaljene i landskapet kommer tydelig frem. Derimot gir ikke alltid dette det mest spennende lyset. Bladverk på trærne vil feks reflektere lyset om du fotograferer i motlys, altså med sola foran deg. Da får du et mere dramatisk bilde med glinsende blader og mørke skygger.

Fototips 3:

Om lyset ikke er på din side den dagen blir det ekstra viktig å gjøre bildet spennende med komposisjonen. Se etter linjer som møtes i landskapet. De viser perspektiv og leder øyet innover i bildet. Du kan også ramme inn motivet med et tre eller annet du finner rundt deg for å skape dybde.


Ps. ikke glem kameraet;-)

Vil du lære mere om fotografering i naturen og øve på gode portretter så har du mulighet til å bli med på en unik fotoworkshop i vakker natur på vestlandet 15-17. juni! KUN 2 PLASSER IGJEN!

For mere info klikk HER