fotograf heidi dokter

View Original

Hvordan bruke blits når man er ute

Lær å bruke blits på riktig måte!

Blits eller ikke blits, det er spørsmålet! 📸📷

Det er ikke alltid like avslappende å dra på tur med en fotograf, det kan min kjære familie underskrive på. Ære være deres tålmodighet🥰!

Spesielt ikke når fotografen har drasset med seg masse utstyr på telttur som skal testes ut, slik jeg gjorde denne helgen. Jeg ville nemlig vise forskjellen en ekstern kamera blits kan gjør for et bilde.

📸 1. bilde hadde full blits fra siden

📸 2. bilde er blitsen nedjustert

📷 3. bilde har ingen blits.

Hvilket av disse tre variantene liker du best?

Så hva trenger du for å kunne ta utebilder med blits på denne måten? Det første du trenger er en ekstern kamerablits og om du ønsker å gi subjektet ditt form med skygge, bør du også ha en fjernutløser slik at du kan flytte blitsen bort fra kamera.

Om det er mye dagslys kan de fleste nyere blitser settes på Hurtig Sync. Da kan du fotografere med så kort lukkertid du ønsker og unngår å overeksponere bildet (gjøre det for lyst).

Om du ikke har denne muligheten på din blits, er en annen mulighet å sette et ND (neutral density) filter på objektivet. Dette reduserer lyset som kommer inn i kameraet uten å endre fargen.

Fordelen med blits er at du har mere kontroll over lyset. Det kan lysne opp skygger og nøytralisere fargetoner, slik som i eksempelbildene der blitsen har tatt bort rødskjæret i ansiktene. Du kan også velge hvor mørkt du ønsker å gjøre omgivelsene. Når jeg brukte blits kunne jeg mørkne bakgrunnen og solnedgangen så mye jeg ønsket, men hadde jeg gjort dette uten blits ville ansiktene blitt veldig mørke.

I tillegg får du ikke problemet med bevegelsesuskarphet når det er mørkt slik at bildene blir skarpe.

I de fleste tilfeller kan du sette blitsen på automatisk TTL funksjon og justere styrken opp og ned (som regel ned😉) utifra hvor sterkt lys du ønsker.

Mange mener blits er unaturlig hardt og kaldt og dermed tar bort følelsen og sjarmen i et bilde, men om det er brukt riktig kan det både gjøre et bilde mere spennende, dramatisk og ta bort uønskede skygger og fargetoner.

Hva enn du mener om blits, har du en liggende så test den ut da vel! Det er bare å leke seg! Lykke til!

Ønsker du å lære mere om fotografering og kameraet ditt så sjekk ut fotokurs jeg holder her: heididokter.no/fotokurs-1

Neste workshop er 3-6 juni på Vestlandet.